38 Bezwaren tegen doortrekken van fietssnelweg F7 tussen Waregem en Kortrijk
Tot afgelopen week hadden omwonenden de mogelijkheid om bezwaren in te dienen tegen de plannen om de fietssnelweg F7 langs de spoorlijn tussen Waregem en Kortrijk te realiseren. In totaal werden 38 bezwaren ingediend. Een van de betrokkenen is onthaalmoeder Nadine Vervaeck (65), wier woning volgens de huidige plannen plaats moet maken voor het fietspad. “Met het bedrag dat ze aanbieden, moet ik helemaal opnieuw beginnen met verbouwen in een andere woning,” zegt ze.
F7: Verbinding tussen Kortrijk en Gent
De F7 is een fietssnelweg die op termijn Kortrijk en Gent moet verbinden via een route langs de spoorlijn. Het Oost-Vlaamse deel van het project is grotendeels voltooid. Afgelopen zomer ondertekenden Waregem, Harelbeke en Kortrijk een samenwerkingsovereenkomst om het West-Vlaamse traject te realiseren. Voor de aanleg moet echter een aanzienlijke hoeveelheid privégrond worden onteigend.
Eén van de grootste struikelblokken is de woning van Nadine Vervaeck in de Tapuitstraat te Waregem. Haar huis zou volledig gesloopt moeten worden. Nadine, die bezwaar heeft ingediend, ziet echter weinig kans dat de plannen nog worden aangepast. “Ik heb gevraagd om het tracé aan de andere kant van de spoorlijn te leggen, maar ik verwacht niet dat dit nog wordt overwogen,” zegt ze.
Onzekerheid en uitdagingen
Hoewel de verkoop van haar woning steeds waarschijnlijker lijkt, blijft Nadine met veel vragen zitten. “Ze zouden volgende maand opnieuw langskomen en dan zou ik al moeten tekenen, maar dat wil ik voorlopig niet. Er is nog te veel onduidelijkheid over hoe lang ik hier mag blijven en wanneer de betaling zou plaatsvinden. Zonder die duidelijkheid kan ik geen nieuwe woning kopen.”
De huidige prijsvoorstellen bieden volgens Nadine onvoldoende mogelijkheden om een vergelijkbare woning te kopen. “Huizen in deze regio zijn erg duur. Wat ik met dit bedrag zou kunnen kopen, heeft vaak een slechte EPC-waarde en verplichtingen tot renovatie. Ik heb veel tijd en geld geïnvesteerd in mijn huidige huis. Het idee om opnieuw van nul te moeten beginnen, is enorm ontmoedigend.”
Impact op werk als onthaalmoeder
Nadine werkt als onthaalmoeder, een beroep dat ze nog niet wil opgeven. “Hoewel ik had overwogen om binnenkort te stoppen, merkte ik tijdens een korte pauze van drie weken dat ik mijn werk enorm mis. Als ik een nieuwe woning moet zoeken waar ik mijn werk kan voortzetten, wordt dat met het huidige voorstel helemaal onmogelijk.”
Wat nu?
De plannen voor de fietssnelweg en de onteigeningen blijven een heet hangijzer in de regio. De komende maanden zullen meer duidelijkheid moeten brengen over de uitvoering van het project en de impact ervan op de betrokken omwonenden. Voor Nadine en anderen die bezwaar hebben ingediend, blijft het een periode van onzekerheid en zorgen.
Bron: KennisWest
Gerelateerd nieuws
TVH kondigt mogelijke sluiting van logistieke activiteiten bij Bepco Parts SA aan
Onderdelenspecialist TVH heeft tijdens een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd dat het overweegt de logistieke activiteiten van haar dochteronderneming Bepco Parts SA in Hermalle te sluiten. Bepco, dat aftermarket-onderdelen voor landbouwmachines distribueert, maakt sinds 2012 deel uit van de TVH-groep. Deze maatregel sluit aan bij TVH’s strategie om een efficiënter en duurzamer distributienetwerk te creëren.
Stad Waregem en Dwars door Vlaanderen verlengen samenwerking tot 2031
Stad Waregem en wielerorganisatie KSV Waregem Vooruit zetten hun samenwerking voort voor de organisatie van de wielerklassieker Dwars door Vlaanderen. Met een nieuwe overeenkomst van zeven jaar garanderen beide partijen de continuïteit van deze prestigieuze wedstrijd. Het stadsbestuur verhoogt bovendien de financiële ondersteuning, met een budget van 275.000 euro voor de volgende editie.