Caps

AGENDA

02/07/2022 kafee libertee: Weekendbar op Waregem-Zuid tot 2/7/2022 – achtertuin Vertimac
THE HUB BEKROOND TOT PROJECT VAN HET JAAR

THE HUB BEKROOND TOT PROJECT VAN HET JAAR

Mededelingen / Gemaakt op vrijdag 20 mei 2022

The Hub, de nieuwe hoofdzetel van onderdelenspecialist TVH in Waregem, heeft de Facility Award 2022 in de categorie ‘Project of the Year’ gewonnen. Deze award werd gisteren uitgereikt door Belgian Facility Association belfa en bekroont de meest innovatieve facilitaire projecten in België. TVH werd samen met zes andere projecten genomineerd en sleepte uiteindelijk de prestigieuze award in de wacht.

Luc Rasschaert (Director Facilities) nam de award in ontvangst: “Het winnen van deze award is een mooie erkenning voor alle collega’s die betrokken waren bij de bouw van het nieuwe hoofdgebouw ‘The Hub’. We zijn heel fier op wat ons team gerealiseerd heeft. Deze award is een bekroning op het harde werk van de laatste drie jaar en geeft ons een extra boost voor toekomstige projecten.”

NIEUWE HOOFDGEBOUW
The Hub is een gebouw van 13 000 m² en vormt de strakke, lichtrijke en eigentijdse oplossing voor het dreigende plaatsgebrek dat TVH ervaarde door zijn sterke groei. Bij het ontwerp ervan werd veel aandacht besteed aan comfort, ergonomie en efficiëntie. De talrijke toepassing van CO2-sensoren, temperatuurvoelers en regelingen zorgen voor een aangenaam binnenklimaat en ook het veelvuldig gebruik van geluidsabsorberende materialen dragen bij aan het comfort.

TVH EXPERIENCE CENTER
Het paradepaardje is te vinden op de benedenverdieping van het nieuwe hoofdgebouw: het TVH Experience Center. Dit unieke 1500 m² grote bezoekerscentrum dient in de eerste plaats om bezoekers wegwijs te maken in het aanbod, de services, de sfeer en de werkwijze van TVH. Door zijn interactieve karakter is het TVH Experience Center veel meer dan louter een uit zijn voegen gebarsten showroom. Zo kunnen bezoekers zelf een aantal games spelen en hun rijvaardigheid testen met een virtuele heftruck in een magazijn.

TVH won de award en haalde het daarmee van zes andere bedrijven met innovatieve gebouwen, zoals BNP Paribas Fortis, Deskalot, EVS, Gewestelijke Overheidsdienst Brussel, Parc 51 en het Universitair ziekenhuis Sint-Lukas (UCL).

LEES MEER
Jongeren maken kennis met ‘what’s next’ in West-Vlaamse bedrijfsleven

Jongeren maken kennis met ‘what’s next’ in West-Vlaamse bedrijfsleven

Algemeen / Gemaakt op zaterdag 14 mei 2022

Op 12 mei werd het officiële startschot van MNM What’s NXT gegeven in het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum in Brugge. Drie dagen lang laten meer dan 60 West-Vlaamse bedrijven en organisaties zien hoe zij meebouwen aan een innovatieve en duurzame toekomst. MNM What’s NXT is een technologiefestival én uniek belevingsevent georganiseerd door onder meer Voka West-Vlaanderen, Stad Brugge, POM West-Vlaanderen en Provincie West-Vlaanderen. De bedoeling?  Jongeren laten zien en laten ervaren wat (de bloeiende en groeiende economie van) West-Vlaanderen hen te bieden heeft.
Als de provincie met de hoogste werkzaamheidsgraad, de laagste werkloosheid en de hoogste productiviteit, heeft West-Vlaanderen alles in huis om een absolute economische topregio in Europa te worden. Voeg daaraan toe: de West-Vlaamse speerpuntsectoren en sterke kennis- en onderwijsinstellingen in de provincie. Toch is de krapte op de arbeidsmarkt in West-Vlaanderen nijpend. Een van de grote prioriteiten voor West-Vlaamse bedrijven is dan ook het investeren in en het aantrekken van menselijk kapitaal, in het bijzonder jongeren. Alleen zo kunnen de bedrijven duurzaam transformeren en ook in de toekomst hun koppositie behouden en versterken.

Probleem? De vele troeven van West-Vlaanderen zijn nog veeleer onbekend bij jongeren, en dus ook onbemind. MNM What’s NXT moet daar verandering in brengen. Dit driedaagse belevingsevent laat zien wat voor topregio West-Vlaanderen is: niet alleen om te leren of te studeren, maar ook om te wonen, te werken en te leven.

West-Vlaanderen als troefkaart
Meer dan 60 grensverleggende West-Vlaamse bedrijven en organisaties tonen op de beurs welke innovaties en ontwikkelingen ze in huis hebben. Op donderdag en vrijdag staat het belevingsevent open voor jongeren van de derde graad secundair onderwijs. Voor studenten hoger onderwijs van binnen én buiten West-Vlaanderen wordt er op donderdag een afstudeerfeest georganiseerd. Tijdens deze avond kunnen studenten kennismaken met uitdagende jobs en lifehacks om succesvol van start te gaan. Ze worden er uitgedaagd om zelf de toekomst te helpen maken, geeft Steven Lemmens, nethoofd van MNM mee: “MNM daagt jongeren uit om na te denken over de wereld van vandaag én morgen”, aldus Lemmens. “Samen met Voka West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen wil MNM jongeren klaarstomen voor een job, met toekomst, in een digitale wereld.”

Op zaterdag 14 mei verwelkomt MNM What’s NXT iedereen, jong en oud, die zich wil laten onderdompelen in de West-Vlaamse toekomstwereld. “Jongeren krijgen tijdens dit belevingsevent de kans om het kruim van onze West-Vlaamse high-end bedrijven te leren kennen”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “In onze contreien zijn heel wat gerenommeerde ondernemingen die wereldtop zijn. MNM What’s NXT maakt jongeren uit heel Vlaanderen warm voor de vele carrière- en doorgroeimogelijkheden in West-Vlaanderen.”

Een unieke kans voor bedrijven
De deelnemende bedrijven zijn  permanent op zoek naar het talent van de toekomst en kijken dus richting de jongeren. Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen, benadrukt het bijzondere van dit samenwerkingsverband en de unieke gelegenheid die dit biedt aan bedrijven om de innovatieve kant van West-Vlaanderen te laten zien: “Met MNM What’s NXT tonen we aan jong en oud hoe goed het leven, wonen, werken én studeren is in onze provincie”, aldus Mons. “Ondernemingen en kennisinstellingen zullen drie dagen lang vanuit hun sterktes heel wat innovaties en toekomstperspectieven op een laagdrempelige manier tonen en laten beleven. We zijn heel erg trots dat we dit evenement naar West-Vlaanderen hebben kunnen halen.”

info: De deelnemende bedrijven en organisaties zijn: Accent,  AZ Sint-Jan, AGC Glass Europe, Agristo, Alstom Brugge, Ardo, Aviko, AVR, Bits of Love, Braem, Bruynooghe, Cebeo, Citymesh, Clarebout, Danneels, CLdN, CNH, Wild van Textiel, Coopman Orona, Cronos aan de Leie, Deceuninck, ECS, EEG, Elindus, Fluvius, Howest, IGW, Jacops, KU Leuven, Lybover, Mateco, Metagenics, Nayan, Novy, Port of Zeebrugge, Randstad Group, Renson, Scott Automation, Skylux, Sol One, Stadsbader, Stas, Stow, Syntra, ScioTeq,  TE Connectivity, Televic, Tropicana Brands Group, UGent Campus Kortrijk, Umicore, Unilin, Vandewiele, Van Marcke, Vinci Facilities, Vitalo, Vives, Wallenius Wilhemsen Solutions, Westhoek en Westvlees.

LEES MEER
STAS in tijden van VUCA en interne agiliteit Tags: STAS PEOPLE PEOPLE

STAS in tijden van VUCA en interne agiliteit Tags: STAS PEOPLE PEOPLE

Algemeen / Gemaakt op donderdag 5 mei 2022

Ook bij STAS voelen we de effecten van de huidige uitdagingen: grondmaterialen zoals aluminium worden alsmaar schaarser en stijgen in prijs, de arbeidsmarkt kent een echte war for talent.... Een van de gevolgen daarvan is dat we te maken krijgen met zeer volatiele aankoopprijzen. Gelukkig hebben we een ervaren Procurement team die van aanpakken weet. Zij zien het als een uitdaging waar ze maar al te graag hun tanden in zetten. Maar de gevolgen gaan verder dan enkel de aankoopprijzen. STAS heeft zich op een zodanige manier georganiseerd dat we flexibel kunnen omspringen met gelijk wat voor uitdaging die onze kant uitkomt.

Wekelijks komt er wel iets in het nieuws dat potentieel impact kan hebben op hoe we werken bij STAS. Toch kunnen we hier zeer flexibel op inspelen omdat STAS gestructureerd is als een wendbare organisatie. En dat brengt heel wat voordelen met zich mee.

Wendbare organisatie
In STAS wordt er vaak gewerkt met het woord VUCA. Dit is een afkorting die staat voor ‘Volatility’ (snel veranderd), ‘Uncertainty’ (onzekerheid), ‘Complexity’ (toenemende complexiteit) en ‘Ambiguity’ (vaag en dubbelzinnigheid). Hiermee duiden we op de continu veranderende wereld en de hoge mate van onzekerheid en complexiteit waarin we leven. Die drivers zorgen ervoor dat je als bedrijf beter stevig in je schoenen staat. Of juist net niet. Als bedrijf ben je best ‘agile’. Je bent niet per se bestand tegen de snel veranderende situaties maar je leert er mee om te gaan en er flexibel op te reageren. Zo kan je door in te spelen op VUCA beter worden en zelfs openbloeien in een moeilijke markt.

Door interne agiliteit te stimuleren, kan je beter omgaan met zowel interne als externe veranderingen. De organisatie wordt wendbaarder en dynamischer en kan snel inspringen op plotse en voornamelijk onverwachte veranderingen.

Missie
Het begint allemaal met de missie en visie van STAS: ‘Making bulktransport a long term pleasure’. Deze baseline staat centraal doorheen het volledige bedrijfsproces. Wanneer er beslissingen gemaakt moeten worden, wordt er altijd rekening gehouden met onze missie.

Maar hoe maak je dit nu werkelijkheid? Eenvoudig: de STAS medewerkers krijgen volle autonomie en alle nodige beslissingsbevoegdheden. Iedereen heeft zicht op het proces waarin ze opereren. Daarnaast wordt er per productcategorie gewerkt: we hebben een team kippers en een team zelflossers. Op die manier zitten alle nodige kennis en de beslissingsnemers verzameld wanneer er een beslissing gemaakt moet worden. Hierdoor worden de communicatielijnen substantieel ingekort en de kans op communicatiefouten neemt af. Iedereen neemt volle verantwoordelijkheid voor zijn/haar bevoegdheden. Zo kunnen we sneller inspelen op veranderingen.

Om de communicatie binnen het team zo naadloos mogelijk te maken, is er dagelijks een stand-up. Tijdens het 15-minuut durende overleg wordt de planning overlopen, de ‘speciallekes’, en andere mededelingen van warranty, people, marketing en marktinfo. Door deze meeting kort en bondig te houden en dagelijks op hetzelfde tijdsstip, kan er productief gewerkt worden en kunnen ook andere STAS’ers aansluiten.

Mindset
Het is niet enkel de interne werking van STAS die dit mogelijk maakt. De mindset van de medewerkers is hier doorslaggevend. Het is een mindset waarbij medewerkers niet bang zijn iets nieuws te proberen. Is het niet geslaagd in zijn opzet? Goed. We hebben het op z’n minste geprobeerd en zijn nu weer wat wijzer. We kunnen verder gaan en een andere aanpak proberen.

De voordelen
Er zijn heel wat voordelen aan deze organisatiestructuur en mindset. De werknemers genieten van meer autonomie want ze hebben heel wat meer verantwoordelijkheid en beslissingsrecht. Er is ook een grote taakvariatie en het contact met de collega’s breidt sterk uit. Waar medewerkers vroeger beperkt waren tot hun eigen departement, is er nu veel meer communicatie tussen de afdelingen. Medewerkers worden gestimuleerd mee te denken met het bedrijf op een strategisch niveau. Ze hebben volledig zicht op de bedrijfsprocessen en kunnen daardoor gemakkelijker voorstellen doen voor het optimaliseren van die processen. Het ultieme doel is natuurlijk dat het bedrijf flexibeler kan omspringen met interne en externe situaties. De focus wordt geheroriënteerd naar het product en het proces waardoor we ons aanbod verder kunnen optimaliseren wat leidt tot een nóg beter product.

Door deze aanpak kunnen we onze STAS Trailers duurzamer maken en zorgen dat die perfect afgestemd zijn op de noden van de klant. Zo gaan we samen langer de weg op!

LEES MEER
Callens geeft zijn ecologisch visitekaartje af in Tessenderlo

Callens geeft zijn ecologisch visitekaartje af in Tessenderlo

Algemeen / Gemaakt op maandag 2 mei 2022

Het Waregemse energiebedrijf Callens leverde zijn eerste waterstofinstallatie op bij Vynova in Tessenderlo. “Dankzij ons sterk innovatief R&D-team kunnen wij op vandaag onze klanten laten anticiperen op de steeds strenger wordende milieuwetgeving”, aldus het management van het West-Vlaamse topbedrijf, dat werk verschaft aan circa 200 mensen. “Onder de noemer EcologiCal bieden we een antwoord op vragen zoals: hoe schakelen we ons productieproces geleidelijk aan op alternatieve energie of kan ik meteen de volledige switch maken naar elektriciteit of waterstof? Nu de energieprijzen de pan uit swingen is dat een overweging meer dan waard.”

De waterstofinstallatie die geleverd werd bij Vynoa (Tessenderlo) is goed voor van 20 MW en 30 ton stoom per uur. Het nieuwste paradepaardje bracht Callens tot stand in samenwerking met het zusterbedrijf Optimum by Callens. De ingenieursteams bouwden in feite een basismodel voor stoomproductie om naar de specifieke eigenschappen van waterstofgas, zoals de kenmerkende waterstofvlam. Die heeft een veel lagere straling in het infrarode gebied wat voor een grote verschuiving van de temperatuurverdeling in de ketel zorgt. Verder vereisten de hogere verbrandingswaarden en vlamsnelheid een aanpassing aan het technische ontwerp.

Callens en Optimum by Callens stoomden hun installatie ook klaar om ver onder de standaard geluids- en uitstootwaarden te blijven. Daarnaast werden alle mogelijke en best beschikbare technieken ingezet om de hoeveelheid NOx tot het minimum te beperken, met een positief eindresultaat: een duurzame en robuuste stoominstallatie. Bovendien definieerde de Callens-groep met deze installatie een nieuwe standaard als het gaat om het verstoken van waterstof op een cilindrische stoomketel.


Einde aan emissierechten
De wetgeving wil de industrie op weg zetten naar een CO2-neutraal energiebeleid in 2050. Het Europese Emission Trade System (EU ETS) is één van de hefbomen waarmee we CO2-neutraliteit moeten bekomen. Een hefboom die de voorbije 15 jaar leidde tot een bloeiende handel in emissierechten en economische winsten voor vervuilende bedrijven. Maar daar komt nu een einde aan.


Emissierechten worden schaarser en duurder, waardoor het nu slimmer is om te investeren in duurzame energieproductie. Bovendien ontsnapt niemand aan de CO2-taksen, met ook daar prijzen die de lucht ingaan. “Daarom nemen we de geldende en mogelijk toekomstige regelgevingen altijd mee in onze berekening naar de juiste, meest duurzame oplossing voor de klant”, zegt Kris Stappers namens Callens.


Familiebedrijf met traditie
Het familiebedrijf Callens uit Waregem levert al meer dan 55 jaar betrouwbare procestemperatuur aan industriële klanten. Al 7.500 klanten in de Benelux en Frankrijk vertrouwden op een inhouse ontworpen thermische installatie, gebruik makend van stoom- en thermische olieketels, energierecuperatiesystemen, industriële luchttechnieken en/of bijbehorende leidingnetwerken.

In 2010 werd CallensVyncke opgericht als joint-venture met familiebedrijf Vyncke uit Harelbeke en in 2018 vervoegde ook Optimum de Callens-groep door overname. Naast de hoofdzetel in Waregem, heeft CallensVycke nog filialen in Geel, Awans (Luik) en in het Nederlandse Arnhem.

LEES MEER
Bedrijvenzone Waregem-Zuid heeft met Bram Lannoo een nieuwe voorman.

Bedrijvenzone Waregem-Zuid heeft met Bram Lannoo een nieuwe voorman.

Voorstelling / Gemaakt op zondag 1 mei 2022

De bedrijvenzone Waregem-Zuid, de belangrijkste van de stad met heel wat grote namen op zijn grondgebied,  hield recent zijn algemene vergadering in de nieuwe en spectaculaire kantoren van TVH. Daar werd ook het nieuwe bestuur voorgesteld: Bram Lannoo (TVH) volgt Manu Tuytens (Concordia Textiles) op als voorzitter. Peter Barbe (Publi Tony) is de nieuwe ondervoorzitter.

Op de algemene vergadering van Waregem-Zuid werd Bram Lannoo officieel voorgesteld als opvolger van uittredend voorzitter Manu Tuytens. Bram is Global Process Owner bij TVH en was tot voor kort ondervoorzitter van de bedrijventerreinvereniging. Manu Tuytens, CEO van Concordia Textiles, blijft zich inzetten voor de vereniging en blijft ook actief in de raad van bestuur. Peter Barbe (Publi Tony) volgt Bram op als nieuwe ondervoorzitter.

“De industriezone Waregem-Zuid staat synoniem voor ondernemen met en voor ondernemers  en in Waregem”, vertelt oud-voorzitter Manu Tuytens. “Als Waregems ondernemer was het een hele eer om hier voorzitter te mogen zijn. Ik geef de fakkel met plezier door aan Bram. Ik ben ervan overtuigd dat hij met innovatieve impulsen een nieuwe dimensie zal geven aan Waregem-Zuid.”

“Als vertegenwoordiger van TVH ben ik al sinds de oprichting in 2012 betrokken bij deze vereniging”, zei kersvers voorzitter Bram Lannoo naar aanleiding van zijn benoeming. “Ik ben dan ook vereerd om, als ‘niet-ondernemer’, Waregem-Zuid te mogen voorzitten. Het was een voorrecht om, als ondervoorzitter, de voorbije 2 jaar samen te werken met ras ondernemer Manu. Zijn verfrissende visie en aanpak vormden een bron van inspiratie voor mij.”

Centraal aanspreekpunt
Door de werken aan het op- en afrittencomplex in Waregem staat Bram al meteen voor zijn eerste grote uitdaging. “We gaan qua bereikbaarheid enkele moeilijke maanden tegemoet, maar de aanleg van De Vlecht is voor Waregem-Zuid een échte mijlpaal”, meldt Lannoo. “Ik ben tevreden dat onze vele overlegmomenten met het stadsbestuur van Waregem uiteindelijk resulteren in een verbeterde toegang tot onze zone.”

Waregem-Zuid is het centrale aanspreekpunt voor het stadsbestuur over alles in de industriezone. Het doel: initiatieven organiseren om de samenwerking in de zone te verbeteren. “Mede dankzij deze bedrijventerreinvereniging hebben we altijd al goed samengewerkt met de bedrijven in de industriezones Vijverdam en Flanders Field”, aldus het stadsbestuur. “De nauwe samenwerking tussen de bedrijven leidt tot meer veiligheid en duurzaamheid en een betere mobiliteit. Dit zijn cruciale aspecten voor alle bedrijven en hun werknemers.

LEES MEER
West-Vlaamse vloerbekledingsbedrijven organiseren voor het eerst Flanders Flooring Days.

West-Vlaamse vloerbekledingsbedrijven organiseren voor het eerst Flanders Flooring Days.

Algemeen / Gemaakt op donderdag 28 april 2022

Tien West-Vlaamse vloerbekledingsbedrijven, en bepaald niet de minste, organiseren de eerste editie van de zogenaamde ‘Flanders Flooring Days’. Het event staat op de agenda van 2 tot 5 mei. Bedoeling is om aankopers en retailers van over de hele wereld uit te nodigen naar West-Vlaanderen om ter plaatse kennis te maken met de producten en het productieproces, de knowhow en ….de mensen achter elk mooi ondernemersverhaal.

Flanders Flooring Days wil een alternatief bieden voor de bekende internationale vakbeurzen (denk aan Domotex) die door corona deels vleugellam werden gemaakt. West-Vlaanderen bundelt op de Flanders Flooring Days de absolute top van de sector. Zij vertegenwoordigen alvast het leeuwendeel van wat op wereldvlak aan kwalitatieve vloerbekleding wordt geproduceerd.

Associated Weavers, Balta, Beaulieu International Group, Coretec Floors, ITC, IVC Group, Lano Carpet Solutions, Modulyss, Ragolle en Unilin Flooring stellen gelijktijdig hun showrooms en productiefaciliteiten open voor een internationaal professioneel publiek. De initiatiefnemers hebben het over een uniek concept dat in niets te vergelijken valt met de vroegere, klassieke vakbeurzen. Alle deelnemende fabrikanten zijn gevestigd in een beperkte geografische regio, op korte afstand van elkaar. Kortrijk Xpo speelt een verbindende rol in het gegeven, met haar uitgebreide ervaring in de internationale beurswereld. Bezoekers kunnen op afspraak in de verschillende showrooms terecht om uitgebreid kennis te maken met de mensen achter de producten. Dit staat alvast garant voor meer diepgaande en waardevolle contacten.

West-Vlaams kwaliteitsimago
Flanders Flooring Days drijft niet enkel op vloerbedekking maar speelt ook in op het bredere kwaliteitsimago van de regio, met name op vlak  cultuur,cultuur, erfgoed,erfgoed, gastronomie en hospitality. Tal van vermaarde restaurants, musea en hotelscholen in de regio moeten de  totaalbeleving voor de bezoekers enkel maar versterken. En zoals het West-Vlamingen past hoort daar bij de afsluit ook nog een feestje bij: Flanders Flooring Gala Night in Kortrijk Xpo.

LEES MEER